Bilgi RAW mı JPEG mi?

Esat

A7 III
Yönetici
18 Kas 2019
361
96
28
İstanbul
Gövde
Sony A7 III
Gövde 2
Sony A6000
Lens
Zeiss 16-35mm f4
Lens 2
Zeiss 55mm f1.8
Lens 3
PK 28mm f2.8
Lens 4
PK 50mm f1.4
Herhangi bir iletişim yöntemi girilmemiş. İstersen buradan profiline ekleyebilirsin.

Raw Jpeg Farkı


Fotoğrafçılığa başlayanlarda bu soru işareti her zaman olmuştur. Hangi formatı kullanmalıyız. RAW Jpeg farkı nedir?

Bu sorunun kesin bir cevabı yok çünkü kişinin amacına göre değişmektedir.

Sony-a7R-IV-Shooting-JPG-PLUS-RAW-1.jpeg


Jpeg aslında bir fotoğraf dosya formatı değildir. Jpeg bir sıkıştırma formatıdır. Yani çekilen bir fotoğrafın kameranın yazılımına göre otomatik olarak düzenlenip son halinin verilmesi sonucunda gerekli olmayan ve dosyada yer kaplayan verilerin çıkarıldıktan sonra bizlere sunulan çıktısıdır. Jpeg dosyasında birçok renk bilgileri ve dinamik aralık değerleri atılır. Geriye sadece gerçeğine en yakın halde işlenmiş bir görüntü ile bir miktar exif* bilgisi kalır. Bu nedenle de jpeg dosyaların boyutları, yani hard disklerde kapladıkları alan küçüktür.
Fotoğrafı ne için çekiyorsunuz?

JPEG Formatının avantajları


  1. İşlemeye gerek yok. JPEG görüntüler fotoğraf makinesinde tam olarak işlenir ve Beyaz Dengesi, Renk Doygunluğu, Ton Eğrisi, Netleştirme ve Renk Alanı gibi tüm ayarlar zaten görüntüye uygulanmıştır. Bu nedenle, fotoğrafı işlemek için zaman harcamanıza gerek kalmaz, temel olarak kullanıma hazırdır.
  2. Küçük ayak izi (Footprint). JPEG görüntülerin boyutu RAW görüntülerden çok daha küçüktür ve bu nedenle çok daha az depolama alanı ve bilgisayar kaynağı kullanır.
  3. Uyumluluk. Çoğu modern cihaz ve yazılım, JPEG görüntülerini destekleyerek formatın son derece uyumlu ve pratik olmasını sağlar.
  4. Kamera yavaşlamaz. Küçük boyutları nedeniyle, kameralar JPEG dosyalarını RAW dosyalarına göre çok daha hızlı yazabilir ve bu da geçici kamera ara belleğine sığabilecek fotoğraf sayısını artırır. Bu, RAW ile karşılaştırıldığında, kameranızı yavaşlatmadan saniyede daha yüksek karelerde ve daha uzun süre boyunca çekim yapabileceğiniz anlamına gelir.
  5. Sıkıştırma seçimi. Dijital kameralar ve düzenleme yazılımı, JPEG görüntülerin kaydedilmesi için farklı sıkıştırma seviyeleri sunarak size görüntü kalitesiyle boyut arasında esneklik ve seçenek sunar. JPEGmini gibi bazı yazılımlar, herhangi bir görünür kalite kaybı olmadan JPEG görüntülerini otomatik olarak sıkıştırabilir ve bu da depolama alanını daha da azaltır.
  6. Daha hızlı yedekleme. Küçük boyut ayrıca daha hızlı ve daha verimli yedekleme anlamına gelir.

Sony-a7R-IV-RAW-File-Type-1024x576.jpg


RAW Nedir?


Bir dijital kameranın sensöründen işlenmemiş veya en az miktarda işlenmiş veri içeren gerçek bir görüntü formatıdır. Raw İngilizcede ham, çiğ demektir. Yani hiçbir işleme tabi tutulmamış orijinal dosya anlamında kullanılır. Buradan da anlaşılacağı üzere raw format fotoğraf makinesi ile yakalanan görüntünün hiçbir müdahaleye tutulmadan saklanmış halidir. Tüm renk verileri, dinamik aralık değerleri, exif bilgileri ve kamera tarafından aktarılan telif, GPS vs. gibi diğer tüm bilgiler dosyanın içerisinde bulunur. Bu nedenle biraz fazla yer kaplar ve jpeg’e göre doysa boyutu daha büyüktür. Raw formatlar Sony Aynasız Gövdelerde ortalama 50MB değerlerindedir.

Neden RAW ?


Raw format profesyonel fotoğrafçılar ve fotoğraf ile ciddi olarak ilgilenen amatörler için olmazsa olmaz dosya formatıdır. Çekilen fotoğrafa dair her bilgi raw dosyada bulunur ve photoshop gibi fotoğraf düzenleme programlarında istenildiği gibi düzenlemeye imkan sunar. Tüm düzenlemelerden sonra dosya ilk halinden hiçbir şey kaybetmez. Yani raw dosyadan istediğiniz kadar farklı jpeg dosya çıkartabilirsiniz. Jpeg dosya her açılıp işlem yapıldığında deforme olup bozulurken raw da böyle bir şey olmaz. Ayrıca raw dosya değişmeden kaldığı için fotoğrafın gerçekliğini ispat etme gibi durumlarda raw geçerli bir belgedir.

Bazı fotoğraf makineleri 12 – 14 stop dinamik aralığa sahiptirler. Yani en açık tondan en koyu tona kadar 12-14 spot poz telafisi sunabilirler. Bu da fazla veya az pozlanmış fotoğrafların kurtarılmasında çok işe yarar. Ancak bunu yapabilmek için fotoğrafı raw olarak kaydetmiş olmak gerekir. Raw dosyalar 12 veya 14 bit olarak kayıt edilebilirken jpeg dosyalar 8 bit olarak kaydedilirler. Ayrıca jpeg dosyalarda fazla veya az pozlanmış fotoğrafları 5-6 stoptan fazla düzenleyemezsiniz. Ciddi deformasyon ve gerçekte olmayan renkler ve tonlar ortaya çıkar.


RAW formatının avantajları


  1. Çok daha fazla renk tonu. Yalnızca 16,8 milyon renk (Kırmızı, Yeşil ve Mavi kanallar için 256 ton değeri) içerebilen 8 bit JPEG görüntüsüyle karşılaştırıldığında, 12 bit RAW görüntü, 68,7 milyar renk (renk kanalı başına 4,096 ton değer) içerebilir. 14 bit RAW görüntüye kadar ilerlemek, RGB ton değerlerini 16.384'e yükseltir ve bu da potansiyeli 4.4 trilyon renge yükseltir. Bazı yüksek kaliteli kameralar 16 bitlik RAW görüntülerini bile kaydedebiliyor, bu da renk kanalı başına 65,536 ton değeriyle sonuçlanıyor ve bu da akıl almaz şekilde 281 trilyon renk anlamına geliyor. Bu sayı ile JPEG arasındaki fark 16.8 milyon kat!
  2. Daha geniş dinamik aralık ve renk gamı. Bir RAW fotoğraf, bir JPEG fotoğrafa kıyasla daha geniş dinamik aralık ve renk gamı içerir. Bir görüntünün veya görüntünün bir bölümünün fazla pozlanmadığı veya fazla pozlandığı durumlarda vurgulama ve gölge kurtarma işlemleri için, bir RAW fotoğraf JPEG ile karşılaştırıldığında çok daha iyi bir kurtarma potansiyeli sağlar.
  3. Daha hassas kontrol ve ayar potansiyeli. Bir RAW görüntü oluşturulduğunda, fotoğraf makinesine ve üreticiye özel bilgiler de dahil olmak üzere tüm fotoğraf makinesi ayarları (fotoğraf meta verileri olarak da bilinir), fotoğraf sensörüne RAW verileriyle birlikte dosyaya eklenir. Meta veriler, daha sonra siyah beyaz bir RAW görüntüsünü renge dönüştüren ve belirli gama düzeltmesini, beyaz dengesini, parlaklığı, kontrastı ve diğer ayarlamaları uygulayan RAW dönüştürme işlemi için kullanılır. Bu, RAW görüntünün kendisinin değiştirilmemiş veya "tahribatsız" kalması anlamına gelir – daha sonra Lightroom ve Photoshop gibi uygulamalarda görüntüde değişiklikler yapabilirsiniz.
  4. Görüntü yakalandıktan sonra renk uzayını ayarlayabilir. Beyaz dengesine benzer şekilde, renkli alan da (sRGB veya Adobe RGB gibi) RAW görüntülere kaydedilmez; bu, daha sonra herhangi bir renk uzayını değiştirebileceğiniz anlamına gelir.
  5. RAW görüntüler kayıpsızdır. JPEG'den farklı olarak, RAW görüntüler genellikle kayıpsız sıkıştırma kullanır ("kayıplı" RAW sıkıştırma seçilmediği sürece), yani doğal olmayan resim sıkıştırma sürecinden etkilenmezler.
  6. Daha iyi keskinlik. RAW görüntülerde görüntü netleştirme yapılmaz; bu, fotoğraflarınız için daha iyi ve daha karmaşık netleştirme algoritmaları kullanabileceğiniz anlamına gelir.
  7. Mülkiyet ve orijinallik kanıtı. Kolayca manipüle edilebilen JPEG görüntülerin aksine, RAW görüntüler, fotoğrafın mülkiyeti ve gerçekliğinin kanıtı olarak kullanılabilir. Bir uzaylı gördüyseniz ve ispatlamak için bir RAW görüntünüz varsa, hiç kimse görüntüyü Photoshop'ta değiştirdiğinizi iddia edemezdi 🙂
 

I Love Google

A7 III
Editör
20 Kas 2019
325
126
43
Ankara
Gövde
Sony A7 III
Gövde 2
Sony DSC W550
Lens
Sony FE85mm f1.8
Lens 2
Pentax 50mm f1.7
Lens 3
Pentax 28mm f2.8
Lens 4
Vivitar 55mm f2.8 Macro
Herhangi bir iletişim yöntemi girilmemiş. İstersen buradan profiline ekleyebilirsin.
Ben hep jpeg çekiyorum raw uğrSscak ne vaktım nede öfselem var
Neyazımki
çabuk paylaşım yapmak isteyenler için aslında sorun yok jpeg çekmeli. hangi kriter önemli ise ona göre çekmeli. zaman ayırmak da problemse hiç çekinmeden jpeg çekilir
 

ADR

Sony Alfa
Forum Üyesi
22 Kas 2019
8
5
3
İZMİR
www.fotopedi.org
Ben farklı düşünüyorum. Ne olursa olsun RAW diyorum çünkü JPEG bu tip profesyonel cihazları kullanan biri için

özellikle renklerin doğallığı anlamında sorun olabiliyor. JPEG asla RAW ın yerini tutmuyor. Ama anlık paylaşım için

(wi-fi ile cebe aktarımlarda vs) jpeg kullanılabilir tabiki. RAW+JPEG çekmek bence daha mantıklı görünüyor.

Çünkü öyle bir an geliyor öyle bir kare yakalıyorsunuz ki bunu RAW çekmediğinize pişman olma durumu olabiliyor.

Şahsen 25 yıl içinde ne zaman JPEG çekeyim desem benim başıma hep bu tip kareler denk gelmiştir.

(Genelde RAW ayarda tutuyorum) Tabi gezi gibi yüksek adet çekimlerde hafıza kartınızın RAW depolaması

için sağlam olması gerekiyor o ayrı konu.
 

iugurbas

Sony Alfa
Forum Üyesi
25 Ara 2019
73
33
18
izmir
www.infradream.com
Gövde
Kızılötesi A7R
Gövde 2
Sony A7R
Lens
Sony FE 4/16-35mm ZA
depolama sorunu yok ise kesinlikle raw. islemede fark yaratiyor. 8bit jpg en iyi kalitede bile 16,7 milyon renk kombinasyonuna sahiptir. 12bit raw ise 68,7 milyar, 14 bit ise 4 trilyon renk kombinasyonuna sahiptir. bu sayilar bile neden raw cekmemiz gerektigini gostermektedir.

eger islenmeden direkt olarak servis edilecekse yerden tasarruf icin jpg tercih edilebilir.


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
 

Murat Hoca

Sony Türk
Müdavim Üye
22 Kas 2019
16
28
13
Gövde
SONY A7III
Lens
Sony 16-35mm F4 ZA
Lens 2
Sony 135mm F1.8 GM
Jpeg ve Raw Farkı - İlki jpeg çıktı diğeri raw işleme

Sony A7m3 - 135mm F1.8 GM
 
Son düzenleme:

I Love Google

A7 III
Editör
20 Kas 2019
325
126
43
Ankara
Gövde
Sony A7 III
Gövde 2
Sony DSC W550
Lens
Sony FE85mm f1.8
Lens 2
Pentax 50mm f1.7
Lens 3
Pentax 28mm f2.8
Lens 4
Vivitar 55mm f2.8 Macro
Herhangi bir iletişim yöntemi girilmemiş. İstersen buradan profiline ekleyebilirsin.
@Murat Hoca Bu fotoğrafların biri işlenmiş biri işlenmemiş mi. İkisi de aynı oranda işlenip koysak fark daha iyi çıkabilir
 

Üye silindi 1

Guest
Bu eşit bir kıyaslama değil . Elbette Raw dosyanın zengin içeriğini hepimiz biliyoruz ama Jpeg de çöp değildir ...
 

Murat Hoca

Sony Türk
Müdavim Üye
22 Kas 2019
16
28
13
Gövde
SONY A7III
Lens
Sony 16-35mm F4 ZA
Lens 2
Sony 135mm F1.8 GM
Bu eşit bir kıyaslama değil . Elbette Raw dosyanın zengin içeriğini hepimiz biliyoruz ama Jpeg de çöp değildir ...
Jpeg elbette çöp değildir. Lakin fotoğraflar şu açıdan eşit: Jpeg foto gövdedeki yazılımla işlenmiş, raw foto ise kullanıcı tarafından işlenmiş. Sonuç: Her iki foto da bir şekilde işlenmiş. O açıdan haksızlık yok. Asıl işlenmiş jpeği bir daha işlersek haksızlık olur.
 

Benzer konular

Üst