Perspektif Nedir?

sailormoon

Alfa Kullanıcısı
Editör
24 Mar 2020
39
30
22
İstanbul
Gövde
Sony A7 M2
Lens
Zeiss 55mm f1.8

Fotoğrafçılıkta Perspektif Nedir?


Fotoğraftaki perspektif bir ifade aracıdır. Fotoğrafın hacmini ve derinliğini verir. Bu kavramı daha ayrıntılı olarak ele alalım ve pratik uygulaması hakkında da konuşalım.

Bu kavram, düz bir fotoğrafta boşluk derinliği hissinin yaratıldığı bir kompozisyon tekniği anlamına gelir. Fotoğrafta bakış açısı, çevredeki dünyanın nesnelerini bir kişinin görsel algısına uygun olarak aktarmanın bir yoludur. Resmin gerçekçiliğini vurgulamak ve fotoğraftaki nesneleri bildiğimiz gibi tasvir etmek gerekiyor. Örneğin, nesneler bizden uzaklaştıkça gözümüze daha küçük görünür. Paralel raylar, uzağa bakarken bir noktada kaçma yanılsamasını yaratacaktır. Resimde bu doğallığın korunabilmesi için derinlik ve hacim vurgulanmalıdır. Bu, farklı perspektif teknikleri kullanılarak elde edilebilir.

perspektif


Perspektif Çeşitleri


Beş tür perspektif türü vardır. Her biri üzerinde ayrı ayrı duralım.

Doğrusal perspektif


Bu türün örnekleri çok sayıda fotoğrafta bulunabilir. Ufukta bir noktaya birleşen paralel çizgilerle karakterizedir. Böyle bir kompozisyon tekniğini gösterebilmek için çok çeşitli nesneler kullanılabilir: bir yol, bir çit, raylar, birbirinin karşısına yerleştirilmiş bir dizi ev. Çizgilerin paralel olması gerekmez. Bakışları spiralin daha derinlerine götüren bir spiral merdiven de doğrusal perspektifin bir örneğidir. Bu teknik çerçeveye hareket kazandırır, dinamikler ve ritimlerle zenginleştirir. Ve derinlik, bakışların ufka doğru uçuyor gibi göründüğü köşegenler sayesinde ortaya çıkar.

Doğrusal perspektif , geniş açılı bir lens kullanılarak en kolay şekilde yakalanabilir . Bu optikler sayesinde, çerçeveye daha fazla alan dahil edilir, bu da çizgileri tamamen ufuktaki ufuk noktalarına kadar kapatmanıza olanak tanır. Ancak telefoto lens perspektifi, ön ve arka alanda bir sıkıştırma yapar. Bu, hacim kaybına neden olur, bu durumda çizgiler her zaman bir araya gelemez.

Perspektif, çekim noktasından ve kameranın açısından etkilenir. İzleyicinin gözlerini kompozisyon merkezine yönlendiren kılavuz çizgiler kullanılarak ve aşağıdan fotoğraf çekilerek, çerçevede üç boyut yanılsaması oluşturulabilir.

perspektif


Doğrusal perspektif aşağıdaki şekillerde oluşabilir:
  • Çizgiler çerçeve içinde ortalanır ve ufuk noktası açıkça görülebilir. Bu düzenleme ile mekana maksimum hacim verilir.
  • Merkezden gelen çizgiler yana kaydırılır.
  • Köşegenler ve birleşme noktaları çerçeve sınırına yaklaşıyor.
  • Sonucun kendisi çerçevede görünmez. Ancak sınırlarının ötesinde bir yerde olduğu ima edilir.

Hava, Renk Perspektifi


Önceki türlerin aksine, burada fotoğrafçı geometriyle değil, nesnelerin kontrastı ve netliğiyle ilgilenir. Kameradan ne kadar uzakta olurlarsa, o kadar soluk görünürler. Nesnelerin ana hatları bulanıklaşır ve renk zenginliği kaybolur. Resim, üst üste bindirilmiş farklı yoğunluklarda birkaç resmin bir kombinasyonu gibi görünür Böylece, çerçevedeki hacim yanılsamasını elde edebilirsiniz.

Bu, mesafe ile artan optik yoğunluk ile kolaylaştırılır. Sonuçta, dünya atmosferi heterojendir: gazlar, buharlar ve küçük katı parçacıkların bir karışımından oluşur. Güneş ışığını emer ve dağıtırlar. Havadan perspektif, sisli havalarda en etkilidir.

Sabah sisi, fotoğrafa yumuşak bir kontrast kazandırmaya ve etrafı görsel olarak sınırlandırmaya yardımcı olur.
havadan-perspektif

Bu durumda, bir telefoto lens kullanırsanız fotoğraftaki perspektif daha iyi vurgulanacaktır. Odaklanma alanında bulunan ön plan kısmen kırpılacaktır. Bu şekilde bir çekim sizi puslu kesimlere odaklanmaya itecektir.

Manzara fotoğrafçılığında havadan perspektif oldukça yaygındır.

Ton Perspektifi


Havadan olandan temel farkı, değişikliklerin uzaktaki nesnenin renkleri ve gölgeleriyle ilgili olmasıdır. Ön plandaki şekiller ve nesneler uzaktakilerden daha koyu görünür. Diğer bir deyişle, karanlık nesneler öne çıkarılırsa ve açık nesneler geriye doğru çıkarılırsa görüntüde ton perspektifi belirir .

ton-perspektifi


Hacim yanılsaması da renk yardımı ile sağlanabilir. Soğuk gölgeler, nesneleri görsel olarak daha uzak ve sıcak olanları daha da yakınlaştırır. Örneğin, açık tenli bir model siyah bir arka plana karşı fotoğraflanırsa, onu ileri itiyor gibi görünür. Bu durumda ters ton perspektifinin kullanıldığını söyleyebiliriz. Bunun hakkında daha ayrıntılı konuşalım.

Ters Ton Perspektifi


Kesintisiz çekimde, çoğu zaman fotoğrafçının ışığa karşı karanlığı konumlayamadığı zamanlar vardır. Ancak anlamsal vurgular başka bir şekilde yerleştirilebilir. Işıktaki nesneler ileride olduğunda ve karanlık nesneler geride kaldığında çok ilginç sonuçlar çıkabilir. Aşağıdaki resimde bu perspektifin bir örneğini görüyoruz.

Bu tür bir perspektifin ustaca kullanılması, fotoğrafta orijinal etki yaratacaktır.
ters-ton-perspektifi.jpg


Perspektifi Azaltma


Özgünlük, öznenin mesafe ile küçültülmesinde yatar. Bir güç hattı hayal edin. Kameraya en yakın sütun, burada en büyük sütun olarak görünecektir. Sonraki her bir sütun ise küçülerek devam edecektir. Bu tür bir perspektife sahip fotoğraf en iyi şekilde benzer boyuttaki nesnelerle çekilir. Bu şekilde bir ortam, kadrajın derinliğini daha iyi hissedecektir. Nesnelerin gerçek boyutunu bilerek, görsel boyutunu değiştirerek mesafelerini tahmin edebilirsiniz.

Yapay Perspektif


Özet olarak, kameradan farklı uzaklıklardaki aynı boyuttaki nesneleri farklı boyutta gibi göstermektir. Bu kandırma eğlenceli fotoğraflar oluşturmak için harika bir yöntemdir. Aşağıdaki örnekte, gençlerden oldukça uzakta bulunan bir grubun çok küçük halde göründüğünü görebilirsiniz. Başka eğlenceli fikirler bulmak da mümkündür: buradaki amaç kadrajdaki nesnelerin boyutlarını eşitlemek değil, örneğin bazılarını küçültmek. Bir kişi kendi boyutundan çok daha büyük bir nesneyi elinde tutabilir.

Yapay perspektif ile mizahi çekimler yapabilirsiniz.
yapay-perspektif.jpg


Perspektif Nasıl Yapılır?


Fotoğrafçılıkta perspektifin ne olduğunu zaten anladınız. Ortaya çıkması için hangi noktaların dikkate alınması gerekiyor? Düz bir resim nasıl üç boyutluluk yanılsamasına kavuşturulur? İşte bazı pratik ipuçları.
  • Çevrenizdeki dünyayı gözlemleyin: Deneyimli bir fotoğrafçı, ilk bakışta tamamen sıradan görünen şeylerde orijinal bir olay örgüsünü nasıl bulacağını bilir. Farklı bakış açıları arayın ve bunları, fotoğrafın ana temasını geliştiren bağımsız bir konu veya kompozisyon detayı olarak çerçeveye dahil edin. Yukarıda bahsedildiği gibi, doğrusal perspektif kullanırken, çizgileri bir anlamsal merkeze indirmeye çalışın. Tonal veya havadan perspektifler söz konusu olduğunda nesneleri öne, en görünür yere yerleştirin .
  • Birden çok plan kullanın: Ön plan, orta ve arka plan içinde ayırt edilebilen bir fotoğraf her zaman daha ilginç görünür. Bu, ek hacmin ortaya çıkmasına katkıda bulunur ve bileşim, gözler için daha karmaşık ve çekici hale gelir.
  • Ölçekleri birleştirin: Çekimlerinizde farklı boyutlardaki nesneleri birleştirin. Bu, izleyiciyi tasvir edilen nesnelerin görsel analizini ve karşılaştırmasını yapmaya zorlayacak ve sonuçta fotoğrafa değer katacaktır.
  • Aydınlatma: Fotoğraf perspektifi, birçok farklı faktörün birleşimidir. Aydınlatmaya önemli bir yer verilmiştir. Yan ve çapraz ışık perspektifi en iyi şekilde iletir. Ancak ışık kaynağı fotoğrafçının önündeyse hacim vurgulanamaz.
perspektif-yaratma.jpg
 
Üst