Fotoğraflarınızı Daha Etkili Kılacak 7 Panoramik Çekim Tekniği

sailormoon

Alfa Kullanıcısı
Editör
24 Mar 2020
39
30
22
İstanbul
Gövde
Sony A7 M2
Lens
Zeiss 55mm f1.8
Detayları Yakalayarak Mükemmel Çekimler Ortaya Çıkarın!

Panoramik fotoğraf çekme teknikleri
ile ilgili bilgiye sahip olmak bu süreçte size büyük fayda sağlayacaktır. Panoramik fotoğraf, birden fazla fotoğrafı yatay ve ya dikey olarak çekip, sonrasında ise bu fotoğrafları birleştirme işlemiyle tamamlamak olarak tanımlanabilir. Bu çekim tekniği, genellikle büyük boyutlarda olan ve kadraja sığmayan bir manzara ya da herhangi bir yapıyı çekmek için kullanılır. Fotoğrafı bölmeden pozun tamamını alabilmek için panoramik fotoğraf tekniği tercih edilir. Panoramik çekim yaparken kullanacağınız yedi teknik ile profesyonel çekimler yapılabilir.

Makinenin Beyaz Ayarını Yaparak Çarpıcı Kareler Oluşturun!

Panoramik fotoğrafçılık, bu alana ilgi duyan kişilerin tercih ettiği bir meslek olmakla birlikte bunu hobi olarak yapan kişiler de oldukça fazla sayıdadır. Seçilen fotoğraf makinesinin beyaz ayarının doğru yapılmış olması, çekim kalitesini de yükseltir. Panoramik fotoğraf çekimlerinde art arda pek çok fotoğraf çekileceği için, kareler arasında farklı tonlar ya da çeşitli ışık süzmeleri bulunmamasına özen gösterilmelidir. Beyaz ayarını güneş çok güzel ya da ışık çok iyi diyerek gelişigüzel bir şekilde çekime başlamak, ışık farkı oluşmasına sebebiyet verebilir. Bundan dolayı otomatik beyaz ayarı modundan çıkılmalı ve ortamın ısısına uygun bir beyaz ayarı kullanılarak fotoğraf çekimlerine başlanmalıdır.

Diyafram Seçimi İle Derinliği Yakalayın!

Panoramik çekimler genellikle manzara ya da büyük sanatsal yapılarda tercih edilen bir fotoğraf çekimi olmaktadır. Bunun için de net alan derinliğinin çok iyi bir şekilde ayarlanması gerekmektedir. Diyafram olarak f/11 – f/16 aralığını seçilebilir. Bu şekilde istenilen alan derinliğini daha iyi kalitede yakalayabilmek mümkündür. Panoramik fotoğraflarda diyafram ayarı yapılmasına oldukça dikkat edilmelidir. Çünkü çalıştığınız kişinin fotoğraflardaki netliği ve derinliği kaliteli bir şekilde görmek isteyecektir.

galata-panaromik-dunyaca-unlu-sehirler.jpg


Pozlamayı Manuel Ayarlayarak Farklı Tonlamaların Esiri Olmayın!

Pozlamanın manuel ayarlanması, fotoğraflar arasında çeşitli ışık farklılıklarının olmaması için oldukça önemlidir. Çünkü fotoğraf makinelerinin otomatik modları en ufak bir farklılığı bile kavrayacak yapıda tasarlanmıştır. Bundan dolayı çekim sırasında farklı bir etken oluşabilme olasılığını düşünmek gerekir. Ayrıca, panoramik fotoğrafların her çekiminde pozlama değerinin değişmemesi ve aynı ayarlanması önemlidir. Kaliteli bir çekim olmasını isteyen kişiler, panoramik fotoğrafta pozlama ayarı ile ilgili bu detaya oldukça dikkat ederler. Bundan dolayı da harika pozlar ortaya çıkar.

Otomatik Netlemeyi Hayatınızdan Çıkarın!

Otomatik netlemeyi devre dışı bırakmanız, panoramik fotoğrafçılıkta kaliteli bir çekim yapmak için size fayda sağlayacak bir tekniktir. Panoramik fotoğraf çekerken kadrajda yer alan sağ ya da sol köşede kalacak olan noktaların uzaklığı aynı olmayacağından dolayı netleme işlemini manuel olarak yapmanız çekim kalitesini de yükseltecektir. Bu detaya dikkat edilerek, her karenin odak noktasını belirleyerek daha net fotoğraflar çekebilmeniz mümkündür.

istanbul-bogazici-panorama.jpg


ISO Ayarını Manuel Yaparak Harikalar Yaratın!

Panoramik fotoğraf çekiminde tüm karelerin aynı ISO değerinde olması için bu ayarı en düşük seviyeye ayarlamanız gerekir. Bu ayarı ISO 100 ya da ISO 200 değerlerinde yapabilirsiniz. ISO ayarını manuel yaparsanız makinenizin tekrar tekrar ölçüm yapmasına engel olursunuz ve fotoğraflarınız arasında ışık farkı oluşmaz. Bu yüzden ISO değerinizi otomatik moddan çıkarıp manuel modda kullanın.


Odak Uzaklığını Artırarak Görüş Açınızı Küçük Tutun!

Panoramik fotoğraf çekerken kullanılan diğer bir teknik de odak uzaklığını artırmak olacaktır. Görüş açısını küçülterek birden fazla fotoğraf çekmek de deneyebileceğiniz farklılıklardan olacaktır.

Üst Üste Bindirme Yapın ve Sonuca Hayran Kalın!

Üst üste bindirme işlemi yapmak, panoramik fotoğraf çekiminde birleştirmeyi daha doğru gerçekleştirmek için gereklidir. Üst üste bindirme işlemi yaparken her kadrajın ortalama yüzde 30 ‘u ya da yüzde 50’si kadarının olması gerekir. Bu ayarı iyi yapmak sonucu da olumlu etkileyecektir.
Sonuç olarak; hobi olarak fotoğrafçılık ile uğraşmak isteyen kişilerin panoramik çekim teknikleri ile ilgili detayları bilmesi önemlidir. Bu sebepten dolayı da ayarlamaları iyi yapmak, konsantasyonu yüksek tutmak gerekir. Bu yedi tekniğe göre panoramik fotoğraf çekimlerinizi gerçekleştirmeniz, profesyonel kareler yakalamanız için size fayda sağlayacaktır.


istanbul-panaromik-fotograf.jpg
 

sailormoon

Alfa Kullanıcısı
Editör
24 Mar 2020
39
30
22
İstanbul
Gövde
Sony A7 M2
Lens
Zeiss 55mm f1.8
gayet güzel. panoramik çekim biraz modasını yitirse de bence keyifli şeyler ortaya çıkabiliyor
 

Benzer konular

Üst