ExFAT Nedir? NTFS ile FAT32 Arasındaki Farklar Nelerdir?

Esat

A7 III
Yönetici
18 Kas 2019
361
96
28
İstanbul
Gövde
Sony A7 III
Gövde 2
Sony A6000
Lens
Zeiss 16-35mm f4
Lens 2
Zeiss 55mm f1.8
Lens 3
PK 28mm f2.8
Lens 4
PK 50mm f1.4
Herhangi bir iletişim yöntemi girilmemiş. İstersen buradan profiline ekleyebilirsin.

Exfat Nedir?


Çok defa karşılaştığımız exFAT nedir? 2006 da piyasaya sürülmüş olan exFAT disk format sistemi Windows’un XP ve Vista gibi eski sistemlerinde yaygın olarak kullanılan bir tür olarak yer alıyor.. Sistemin düşük depolamaya sahip taşınabilir depolama alanları için geliştirilmiş olan disk format türü exFAT, FAT32’nin sınırlamalarını ortadan kaldırmasıyla iyice popüler olmaya başlamıştır.

ExFAT, 4 GB’tan daha büyük boyutlu dosyalara sahip klasör dosyaları saklamanıza olanak sunuyor. Exfat pek çok farklı işletim sistemlerine sahip cihazlarla çalışma konusunda FAT32 ile benzer özelliklere sahip olmasının sayesinde iyice popüler bir sistem oldu. Apple kullanıcıları içinde popüler olmayı başaran adını bolca duyurdu. macOS X işletim sisteminde exFAT formatına sahip bir depolama birimi sayesinde hem okuma hem de yazma işlemleri kolaylıkla yapılması sağlandı bu şekilde Apple kullanıcıları da bu depolama sistemini kullandı.


exfar-nedir.png


ExFAT sayesinde formatlanan depolama alanları, Linux işletim sisteminde ek bir yazılım yüklenmesi yapılması durumunda kolaylıkla kullanılabilir duruma gelmektedir. Fakat Sony Playstation ve Microsoft Xbox oyun konsolları için exfat kullanımı biraz zor. Bazı problemler yaşayan exFAT Sony Playstation 4 oyun konsolunda tüm işlevleriyle çalışabiliyor fakat Sony Playstation 3 oyun konsolunda bir problem yaşadığı için verimli olamıyor. Bu tarz bir problem Xbox da yaşanıyor. Microsoft Xbox One oyun konsolunda sorun yaşamadan çalışan exFAT disk format sistemi, Microsoft’un Xbox 360 oyun konsolunda bazı sorunlar yaşıyor.

ExFAT için uyumluluk;

Microsoft Windows’un tüm versiyonları ile ve macOS X işletim sisteminin son sürümleriyle sorun olmadan çalışıyor. Linux işletim sisteminde ek bir yazılım sayesinde kullanılabilir hâle geliyor. NTFS disk format sisteminde ise pek çok cihaz ile eşliğinde çalışabilir duruma geliyor.

exFAt için sınırlamalar: exFAT herhangi bir sınırlamaya sahip değil.

exFAT’ın Kullanım alanları: FAT32’nin daha büyük dosya boyutlarında ve NTFS disk formatın desteklenmediği uygulamalarda kullanılabilir.

ExFAT ‘ın özellikleri


  1. ExFAT sayesinde dosya boyutu 4GB’tan 16 GB’a çıkıyor.
  2. FAT16 sisteminde var olan 1000 dosya sınırı, exFAT ile ortadan kaldırılarak sınırsız olarak sunulmuş durumda. Kapasiteniz miktarına oranla istediğiniz kadar dosya eklemenize olanak sağlanılıyor.
  3. Veri depolama sistemlerine atılan bütün bilgiler aygıtta kümeler denilen yerde depolanmaktadır. Bazı durumlarda attığınız dosyalar hafıza içinde daha çok yer kaparlar. ExFAT bu sorun için yeni bir yazılım ile bunun önüne geçerek boşa fazladan yer kaplayan verileri engellemeye çalışıyor.
  4. Yeni sistem eski sistemlerden çok daha hızlı çalışıyor. FAT32 ile ExFAT arasındaki 6 sn fark önemli bir özelliktir.
  5. Eski sistemlerde veri aktarımı sırasında yaşanan bir kesinti veya aksaklık nedeniyle bazen veri kayıpları yaşanabilmekte, hatta tüm veriler silinebilmekteydi. ExFAT ile bu sorun halledilmiş durumda.
  6. En önemli özelliklerden biri ise depolama aygıtının kullanıcı tarafından özelleştirilebilmesi ve bu özelleştirme sonucunda hız veya performans kayıplarının yaşanmaması.
 

Benzer konular

Üst