Anaformik Lens Nedir?

I Love Google

A7 III
Editör
20 Kas 2019
325
126
43
Ankara
Gövde
Sony A7 III
Gövde 2
Sony DSC W550
Lens
Sony FE85mm f1.8
Lens 2
Pentax 50mm f1.7
Lens 3
Pentax 28mm f2.8
Lens 4
Vivitar 55mm f2.8 Macro
Herhangi bir iletişim yöntemi girilmemiş. İstersen buradan profiline ekleyebilirsin.

Anaformik Lens Nedir?


Pek çok insan anamorfik lens ne demek olduğunu ve nasıl kullanılacağını bilmiyor. Bu optikler geniş ekran sinema çekimlerinde kullanılmaktadır ve bize normalden daha geniş bir kadraj sunarlar.

Uzun zaman önce yönetmenler nesneleri, kişileri çerçeveye sığdırmak için olabildiğince fazla alan istiyorlardı. Standart bir 35 mm film, yalnızca geleneksel lenslerle yakalanan alana sığabilirdi. Küresel lensler bile istenen kapsamı sağlamadı. Sonra bu durumdan ilginç bir çıkış yolu bulundu.

Özel bir lens kullanılarak çerçevenin yatay olarak sıkıştırılmasına karar verildi. Film üzerine, daha sonra bir projektör aracılığıyla ekranda görüntülenen ve aynı anamorfik lens aracılığıyla çok büyük bir genişliğe getirilen sıkıştırılmış bir görüntü kaydedildi. Böylelikle orijinal merceğin odak uzaklığını korumak, ancak çerçeveye çok geniş bir görüntü sığdırmak mümkün oldu.

Sigma 85mm f / 1.4 lens ve anamorfik 1.9x ekli lens ile vizör görüntüsü böyle görünüyor.
araformik-portre.jpg


Bir grafik düzenleyicide veya video düzenleyicide, video çekiyorsanız, görüntüyü uzatarak en boy oranını döndürmeniz gerekir. Sonuç, güzel bir sinema efektidir.
anaformik-lensle-cekilmis-portre.jpg


Hangi Oranda Sıkıştırma Yapıyor


Anamorfik bir mercekle çalışmak için yapmanız gereken tek şey, onu kamera merceğinizin önüne monte etmektir. Çeşitli sıkıştırma oranlarına sahip anamorfik lensler ticari olarak mevcuttur. Sıkıştırma aralığı 1.3 veya 1.5 kat olabilir. Genellikle 1.9 kez ortaya çıkar. Hatta 2 veya daha fazla kez sıkıştıranları da vardır.

Bununla birlikte, anamorfik çekim kavramı hemen anlaşılamayabilir, bu nedenle düzinelerce sayfa için bir teori çizmektense bir kez göstermek daha iyidir. Bir örnekle daha devam edelim:


Normal odak uzaklığı 85 mm ve açıklığı f / 1,4 olan bir portre:
portre-fotoğrafı.jpg


Ve işte 85mm optiğin önünde anamorfik lensli bir fotoğraf.
Değişen tek şey, kameranın önüne anamorfik bir lens takılmış olmasıdır.

araformik-portre.jpg


Bu aynı görüntü, ancak doğal olarak işlenmiş bir anaformik fotoğraf
düzeltilmis-anaformik-fotograf.jpg


Sonraki görüntü, kamerayı geriye doğru hareket ettirerek aynı görüş alanını elde etme girişimini göstermektedir.
Anamorfik lens olmadan aynı 85mm f / 1.4 lens ayarlarını kullanır.
portre.jpg


Konuya olan mesafe nedeniyle bokeh'in azaldığını görebilirsiniz. Aynı çerçeve genişliğini elde etmek de güçtür. Yani anaformik lens ile çekilmiş olan görüntüdeki genişliği elde etmek zordur

Anaformik Lenslerde Odaklama


Böyle bir lens ile çalışmak çoğu zaman çaba gerektirir. Manuel modda çalışmanız gerekecek. Merceğinizi odaklamanız, açıklığı ayarlamanız ve ardından merceğin önündeki anamorfik eki, istenen nesnenin odakta olması için uzak bir mesafeye maruz bırakmanız gerekir. Bu durumda, kameranın odağı ve ikinci merceğe olan mesafeyle sürekli çalışmanız gerekir.

Ayrıca, fotoğrafçılar genellikle optiği parçalara ayırır ve lens birimlerini ayrı ayrı raylara monte eder. Bu, odaklanmada daha fazla esneklik sağlar.

anaformik-lens.jpg


Anaformik Bir Çekim Örnekleri


anaformik-fotoğraf.jpg


anaformik-fotoğraf.jpg


 
Üst